EEN HOND ALS HUISDIER

Naast de aanschaf en het voer komen er nog heel wat andere kosten bij kijken. Daarnaast vraagt een hond ook tijd en aandacht. Wat moet je weten over tijd en geld? We zetten het op een rij.

Alleen al de aanschafprijs kan heel erg variëren.  Van 200 euro voor een adoptiehond tot 2000 euro of meer voor een rashond. Wil je een pup of een volwassen hond? Eén met of zonder stamboom? En haal je de hond uit het asiel, bij een fokker of particulier?

We onderscheiden een 10-tal groepen van honden, gaande van schoothonden tot jachthonden. Hondenrassen verschillen in activiteitsniveau, blaffen, waakzaamheid, jachtinstinct, grootte, vachtverzorging enzovoort. Ga bij meerdere asielen of fokkers kijken, en vraag informatie aan de verenigingen van rashonden. Zo ontdek je welk type hond bij jou past. Daarnaast verschillen de prijzen per ras enorm. 

Een hond verzorgen en zindelijk maken kost veel tijd en vereist een duidelijk dagritme. Niet alleen moet een hond worden uitgelaten , een hond is een roedeldier en vraagt veel persoonlijke aandacht; aaien, spelen, geknuffel en simpelweg je aanwezigheid.

In België moeten alle honden verplicht gechipt en geregistreerd worden vóór de leeftijd van 8 weken of vóór de verkoop of de adoptie. De verkoper moet de chip overschrijven op naam van de koper via www.dogid.be. Vergeet niet je gegevens daar aan te passen als je verhuist.

Een pup moet minstens 7 weken bij de moeder blijven, langer is beter als de pup in een gezonde huiselijke omgeving opgroeit.

Als de hond uit het buitenland komt, dan moet hij zeker ingeënt zijn tegen hondsdolheid (Rabiës). Daarom moet een pup minstens 15 weken oud zijn vooraleer hij naar België mag komen.

Voor de aankoop van een tuig en leiband, een mand, een voerbak, waterbak en kauwmateriaal mag je tussen 100 en 400 euro rekenen.

De vaste kosten voor voer, vlooienpreventie, ontwormingsmiddelen en vaccinaties schommelen tussen 50 en 110 euro per maand. Een grote hond kost aanzienlijk meer dan een kleine. Als de hond ziek wordt, kunnen de kosten oplopen.

Een grote hond wordt 8 tot 13 jaar oud. Kleine honden kunnen wel 18 jaar en ouder worden. Naarmate de hond ouder wordt, is het aangeraden om zijn gezondheid regelmatig te (laten) controleren.