GROENE STROOM

We kiezen voor 100 procent groene stroom. Ontvangen we dan betere of groenere stroom uit het stopcontact dan consumenten die voor grijze stroom kiezen? Is groene stroom duurder? We zetten alle feiten op een rij.

Groene energie is energie die afkomstig is van energiebronnen die geen impact hebben op onze gezondheid en niet vervuilend noch belastend zijn voor het milieu. Groene stroom wordt uitsluitend geproduceerd op basis van hernieuwbare energiebronnen (zonne-energie, windenergie, waterkracht, biomassa, geothermie, …). Ze mag niet worden geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen of door kerncentrales.

De elektriciteit die uit ons stopcontact komt is altijd een combinatie van groene en grijze stroom. Wel hebben we de garantie dat onze energieleverancier de hoeveelheid energie produceert of koopt die overeenkomt met ons verbruik. In het geval je kiest voor groene energie dan zijn er twee mogelijkheden: de leverancier produceert zelf groene stroom of koopt certificaten van oorsprongsgarantie bij andere producenten, in België of Europa.

Deze certificaten bieden de garantie dat een hoeveelheid stroom die overeenstemt met het certificaat  (1 MWh) geproduceerd werd met een hernieuwbare energiebron. Ze bieden het voordeel dat de door jouw leverancier gekochte energie traceerbaar is.

Het prijsverschil tussen grijze en groene stroom is meestal minimaal of zelfs onbestaande.

Ongeveer een derde van de groene stroom in België komt uit eigen land. Wil je weten waar jouw stroom vandaan komt? Surf dan naar de website van de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. De ‘herkomstvergelijker’ van energieregulator VREG gaat na welke energie de aanbieders vorig jaar geleverd hebben. Goed om weten is dat energieleveranciers verschillende contracten aanbieden, het ene vaak al ‘groener’ dan het andere. Niet elke tariefformule uit die tabel is vandaag nog voor nieuwe klanten beschikbaar.