DRINKWATER BEWAREN

Water is gezond, drinkwater uit de kraan ook nog goedkoop. Hoelang kun je drinkwater uit de kraan eigenlijk bewaren?

De houdbaarheid van drinkwater is voornamelijk afhankelijk van waar je het water neerzet.

Het glas water naast je bed ververs je best dagelijks,  gebruik hierbij een schoon glas. Je kunt het water dat je ‘s avonds neer hebt gezet, de volgende ochtend nog wel gewoon drinken.

Als je glas water in de badkamer of op het toilet staat, dan pak je beter na enkele uren al vers water. Het doorspoelen van het toilet kan je drinkwater besmetten. Ook door de stijgende temperatuur tijdens het douchen kunnen bacteriën in je glas sneller gaan groeien.

Ook opnieuw vullen van je eigen waterfles is iets wat je best dagelijks doet, zeker wanneer je het niet gekoeld kunt bewaren. Zorg hierbij voor een schoon flesje: ook hierin kunnen bacteriën gaan groeien. Een extra aandachtspunt is een sportdop zoals van een bidon, die is wat lastiger schoon te maken. Bovendien kunnen er bacteriën uit je mond in komen. Maak je fles (en de dop) liefst dagelijks goed schoon met warm water en afwasmiddel. Je kunt ze ook in de vaatwasmachine zetten. Laat beide vervolgens goed drogen.

Veel mensen hebben standaard een flesje water in de auto liggen. Zeker bij warme dagen is het verstandig deze dagelijks te verversen of vervangen. Door de hitte groeien bacteriën namelijk veel sneller en kunnen mogelijk stoffen uit de fles in zeer kleine hoeveelheden in het water terechtkomen.

Een nieuw flesje water uit de supermarkt is houdbaar tot 1 jaar na de THT-datum die op de verpakking vermeld staat. Mogelijk zelfs nog langer, mits het water er nog goed uit ziet en het flesje ongeopend is. Dit komt doordat er tijdens de productie voor is gezorgd dat er zo min mogelijk bacteriën in terecht komen, wat bij opening van de fles wel mogelijk is. Wanneer het flesje geopend is, kun je het nog 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren, hoelang precies hangt dan weer af van hoelang het flesje geopend buiten de koelkast is geweest, hoe warm het water is geweest en de koelkasttemperatuur.

Water dat al lang staat, is niet snel schadelijk voor je gezondheid. Het gaat waarschijnlijk wel vies smaken door de groei van algen, schimmels en gisten. Of drinkwater nog goed is, kun je zelf beoordelen. Het water is dan niet meer helder, er drijven vlokjes in, of heeft zwarte puntjes en smaakt of ruikt vies. Ziet het er normaal uit, ruik er dan aan en proef er vervolgens een beetje van. Als alles in orde is kun je het drinken.

Vertrouw je het niet helemaal of heeft je fles lang in de zon gelegen? Gooi het water dan niet weg, maar geef het bijvoorbeeld aan je planten om vers drinkwater te besparen.