Hoe Grieks is Griekse yoghurt? We gingen op onderzoek!
De naam Griekse yoghurt is niet beschermd waardoor Griekse yoghurt overal geproduceerd mag worden. Traditionele Griekse yoghurt wordt gemaakt van Griekse koemelk. Deze koeien geven een ander soort melk dan Belgische koeien. Griekse koemelk bevat meer eiwitten en minder melksuiker ( lactose) waardoor de melk van nature romiger is van textuur. Doordat de melkwei (vocht) er wordt uitgehaald ontstaat er een dikke yoghurt. Dit is echter een langdurig proces, daarom wordt dit nog zelden op deze traditionele manier gemaakt.
Producenten maken hun Griekse yoghurt tegenwoordig ook op heel wat andere manieren.
• De meesten centrifugeren het water uit de verzuurde massa (zoals bij een slazwierder).
• Anderen sturen de yoghurt door een filter om het water eruit te halen (membraanfiltratie)
• Nog anderen laten het water dan weer zitten en voegen er verdikkingsmiddelen (gelatine, gommen, pectine, zetmeel) aan toe zodat de textuur vaster wordt.
• Sommigen vertrekken van yoghurtmelk waaraan melkpoeder toegevoegd is.
• Of ze kiezen voor melkzuurbacteriën die voor meer slijmvorming zorgen dan andere.
Griekse stijl yoghurt is, net als gewone yoghurt, gezond. Het bevat veel eiwitten, maar ook vetten. Het vetpercentage varieert van 0 tot 10%. Qua eiwitten verschillen gewone yoghurt en Griekse yoghurt weinig. Griekse yoghurt bevat zo’n 7 gram per 100 ml, gewone yoghurt zo’n 6,5 gram per 100 ml.
Griekse yoghurt is duurder omdat je dubbel zoveel melk nodig hebt bij de productie dan bij gewone yoghurt.
De ene Griekse yoghurt is de andere niet. Door de samenstelling en de ingrediënten te lezen op de verpakking kan je beter inschatten op welke manier de yoghurt gemaakt is.