HANDLEIDINGEN

Online of toch liever op papier? Wij overvielen enkele mensen uit onze omgeving met deze vraag. 

De meesten onder ons hebben een speciale lade of map om al hun handleidingen in te bewaren. Ondanks het feit de handleidingen vaak op het internet terugvinden te zijn, gooien we de papieren versie niet zomaar in onze prullenmand.

Bij eenvoudige apparaten hebben we vlugger de neiging om de handleiding weg te gooien. Een snelstartgids in de verpakking volstaat meestal om razendsnel met het toestel aan de slag te kunnen.

Sommigen vinden het tijdverslindend om handleidingen op het internet op te zoeken, anderen klagen dat ze juist hun papieren handleidingen altijd kwijt zijn. Het is hoe je het bekijkt natuurlijk.

Je wint plaats door je papieren handleidingen de deur uit te doen. Ga je volledig digitaal? Geef alles een logische naam, zo bespaar je heel wat zoektijd op je laptop, pc of (externe) harde schijf of online opslagruimte. Wanneer je tegelijk op de knoppen Ctrl + F (of Cmd + F op een Apple-computer) drukt verschijnt er een veld waarmee je binnen een webpagina kunt zoeken. Erg handig. Dit kan ook in het pdf-bestand van een handleiding. 

Bijna alle apparaten hebben een online handleiding. Check eerst de website van de fabrikant, vaak heb je ook websites die handleidingen verzamelen. Typ het typenummer in bij je favoriete zoekmachine met het woord ‘handleiding’ erachter. Heeft dat geen resultaat, probeer dan ‘manual’. 

Je weet nooit zeker of de handleiding altijd op het internet beschikbaar blijft. Controleer daarom, voordat je de handleiding weggooit, of er wel pdf’s van te vinden zijn en overweeg die alvast te downloaden en ergens op je computer te bewaren.