VEGAN SCHOENEN

Wat is het? Wat zijn de voor- en nadelen? Tijd voor een onderzoek.

Veganisten eten geen dierlijke producten. Naast vlees en vis mijden ze dus ook zuivel, kaas en eieren. Soms ook honing en gelatine. Ze gaan steeds vaker op zoek naar diervriendelijke kledij en schoenen. Wol, zijde of leer zijn voor hen uitgesloten. Dit hebben schoenmerken goed begrepen. Veganisten zijn immers een snel groeiende doelgroep.

Veganistische schoenen worden hoofdzakelijk gemaakt van polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Dezelfde synthetische stoffen waarmee al jarenlang goedkoop imitatieleer wordt gemaakt. Veganisme is dus niet per definitie milieuvriendelijk. Deze plastic materialen zijn niet afbreekbaar en dragen bij aan de afvalberg. Veganistische schoenen houden veel warmte vast en vormen zich niet naar je voeten. Ze ademen minder, opgepast dus voor zweetvoeten, en verslijten sneller.

Als voordeel zien we het feit dat ze diervriendelijk zijn. Ze zijn ook gemakkelijk te onderhouden en laten geen vocht binnen. Daarbij komt ook nog dat het degelijke schoenen zijn, die in het modebeeld passen en in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn. Het is een misvatting dat vegan schoeisel uitsluitend in de geitenwollensokken look verkrijgbaar is. 

Voor het looien van leer van onze klassieke schoenen worden dan weer veel giftige chemicaliën gebruikt. Er is ook flink wat water nodig bij het productieproces. Door tal van chemische bewerkingen blijft leer lang mooi, maar hierdoor zijn leren producten ook niet meer biologisch afbreekbaar en zijn leren producten dus zeker niet duurzaam of milieuvriendelijk.

Een nieuw alternatief is fruitleer. Dit speciale leer wordt gemaakt door van oud fruit, zoals mango’s of perziken, pulp te maken. Door de pulp uit te smeren en te drogen ontstaat er een materiaal dat op leer lijkt. Een Belgische merk verkoopt sinds kort sneakers gemaakt van appelleer.

Veganistische schoenen zijn dus vooral een marketingtruc. Nepleer is plots veganistisch, maar dat was het natuurlijk altijd al. 

Tot slot. Schoenen van kunstleer kun je vaak makkelijk schoonmaken met water en een doekje. Nepleer kan niet uitdrogen en hoef je dus niet in te smeren met schoensmeer. Je kunt ook overwegen om je schoenen waterafstotend te maken met behulp van een spray voor imitatieleer.