Tijd, aandacht en de nodige centen. We zetten een aantal katten-aandachtspunten op een rij.
Wil je een raskat of een niet-raskat? In asielen, op kattenshows of op websites van fokkers en rasverenigingen merk je vlug welke kat je het meest aanspreekt.
De aankoopprijs van een kat varieert van 80 euro voor een adoptiekat tot 1500 euro voor een raskat.
Sinds 1 november 2017 moeten alle kittens gechipt worden en geregistreerd worden in de databank CatID voor ze 12 weken oud zijn. Ook alle katten die van eigenaar veranderen, moeten gechipt en geregistreerd worden. (Ook katten en kittens die gratis weggegeven worden.)
Sinds 1 september 2014 moeten alle katten en kittens gecastreerd of gesteriliseerd worden vóór de verkoop of de adoptie, ook als ze gratis worden weggeven! Bijkomend moeten sinds 1 april 2018 ook alle vanaf dan geboren kittens gecastreerd of gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn. Katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020. Een uitzondering is voorzien voor katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn, deze moeten niet steriel gemaakt worden.
Voor de aankoop van kattenbakken, krabmeubelen, waterschalen, voerbakjes of voerpuzzels en speelgoed reken je best op een budget van minstens 60 euro.
De maandelijkse kosten liggen tussen 20 en 60 euro, afhankelijk van het gekozen voer en de kattenbakvulling.
Hou ook rekening met de periodieke kosten voor ontworming en vaccinatie. Als de kat ziek wordt of speciaal voer nodig heeft, dan kunnen de kosten hoger oplopen.
Naast geld kost een kat ook tijd: eten geven, vers water en de kattenbak schoonmaken. De ene kat heeft meer tijd nodig dan de ander, maar elke kat vindt het fijn om geaaid te worden.