VERBETERD RECEPT

Waarom maakt een fabrikant iets wat al goed is nog beter? Wat is dat trouwens, verbeterd?

Producenten werken constant aan de ontwikkeling en verbetering van bestaande recepturen, om in te spelen op de veranderende behoeften van de consument. Mooi toch. Soms lees je op de verpakking: “Nu nog lekkerder!” Tja, dat willen we altijd nog graag zelf beoordelen.

Een Duitse consumentenorganisatie onderzocht allerlei producten met een “verbeterd recept”. Hun conclusie? Meestal zitten er minder hoogwaardige ingrediënten in die verbeterde producten: meer palmolie of water. Eigenlijk zijn het verslechterde recepten. Voor de fabrikanten wel beter, want die hebben er minder productiekosten aan. Omdat niemand dit soort producten vergelijkt met voorgaande recepten, valt het ook niemand op.

Verbeterd recept? Vergelijk, indien mogelijk, de ingrediëntenlijst van het product voor en na de “verbetering”.