KLEIN LEK, GROTE GEVOLGEN

Een lekkende kraan verbruikt al snel 4 liter water per uur of 35.000 liter per jaar. Wij helpen je in drie stappen lekken opsporen.

STAP 1: VOLG JE WATERVEBRUIK OP
Op de jaarlijkse verbruiksfactuur vind je in handige balkjes een overzicht van je gemiddeld jaarverbruik van de voorbije 3 jaren. Om te weten of jouw verbruik normaal is, kan je het vergelijken met het gemiddeld waterverbruik in Vlaanderen:  

Je hoeft echter niet te wachten op de jaarlijkse verbruiksfactuur om je verbruik op te volgen: noteer maandelijks je meterstand en volg zo je verbruik op. Ligt jouw verbruik een stuk hoger dan het gemiddeld verbruik of merk je plots een stijging? Dan is er misschien wel ergens een lek. Op die manier kan je onmiddellijk ingrijpen en is het meerverbruik op je factuur veel kleiner.

STAP 2: CONTROLEER OP LEKKEN MET JE WATERMETER
Noteer de meterstand net voor een periode zonder waterverbruik, bijvoorbeeld voor je gaat slapen. Schakel alle apparaten uit die water verbruiken (bijvoorbeeld vaatwasmachine, waterverzachter…) en spoel je toilet (op leidingwater) niet door. Controleer ’s morgens opnieuw de meterstand. Let daarbij vooral op de cijfers na de komma. Is er een verschil tussen de twee meterstanden? Dan is er wellicht ergens een lek.

STAP 3: SPOOR HET LEK ZELF OP OF HAAL ER EEN LOODGIETER BIJ
Een lekkend toilet suist meestal en kan je zelf proberen opsporen, bijvoorbeeld door een stukje toiletpapier onder de rand te hangen.
Een kraan die niet goed afsluit, blijft druppelen. Moeilijker zijn ondergrondse lekken, bijvoorbeeld een leiding naar het tuinhuis of de buitenkraan.

Wijst je watermeter op een lek, maar vind je het zelf niet meteen? Haal er dan zo snel mogelijk een sanitair installateur of lekdetectiebedrijf bij om het lek op te sporen en te herstellen.

Kan het lek niet onmiddellijk worden hersteld? Koppel het defecte gedeelte af of draai de hoofdkraan dicht wanneer je geen water nodig hebt. Zo voorkom je bijkomend verlies.