ANTIVIRUSSOFTWARE

Is het de moeite om te betalen voor je antivirussoftware? Wij zochten het uit.

Gratis antivirusoplossingen zijn er voldoende. Ze beschermen je computer tegen allerhande virussen, phishing en malware. Elke computer die met het internet verbonden is, loopt het risico aangevallen te worden door cybercriminelen en andere personen met slechte bedoelingen. Ook een geïnfecteerde usb-stick of externe harde schijf kunnen de veiligheid van je pc in gevaar brengen.

De gratis virusscanners zijn betrouwbaar. Ze leveren een goede basisbescherming voor de gewone gebruiker. Uit tests blijkt dat gratis virusscanners minder beschermen tegen malware dan de betalende versies.  Bijkomende nadelen zijn reclame, ongewenste browseruitbreidingen en een extra privacyrisico. Sommige gratis scanners zijn er niet in het Nederlands.

De betalende versies hebben meestal meer functies en zijn gebruiksvriendelijker. Ze bieden vaak wachtwoordkluizen, ransomwarebescherming, identiteitsbescherming, gespecialiseerde omgevingen om online bankieren te beveiligen en soms zelfs online back-upoplossingen. Je mag rekenen op een budget van zo’n 60 euro.

Zelfs met een goede antivirusscanner kan je computer besmet geraken. Download alleen betrouwbare bestanden en open geen verdachte bijlagen (zelfs niet als je de afzender kent).

Er bestaan ook antivirusprogramma’s voor smartphones, maar die zijn niet echt nodig. De mobiele dreiging is beperkt. Let op met illegaal gedownloade apps of apps uit Rusland of China.