LABEL STREEKPRODUCT

Streekproducten, we zijn er dol op! Maar waarom eigenlijk? Wat garandeert het label ‘streekproduct’? We zochten uit welk vlag het label dekt.

Streekproduct is een Vlaams label voor de erkenning van lokale voedingsproducten, opgericht in 1999. Het label garandeert dat de productie op ambachtelijke wijze gebeurt, in eigen streek en op basis van een traditioneel recept. Het label wordt beheerd door de vzw Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Die vzw promoot de Vlaamse landbouw in binnen- en buitenland. De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen.

Streekproduct is gedeeltelijk een milieulabel. Het label garandeert dat producten voor de volle 100 procent bereid worden in hun streek van oorsprong en met grondstoffen uit die streek. Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer  voldoende voorradig, denk maar aan gerst of mosterdzaad. In dit geval moeten ze ingevoerd worden. Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen, … komen ook in aanmerking.  

‘Traditioneel’ betekent dat het recept een langdurige of historische bekendheid geniet als streekspecialiteit. Om erkend te worden moeten producten minimaal 25 jaar bestaan. Indien een oude bereidingswijze terug opgenomen wordt, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bierrecept, kan dit product ook naar een erkenning dingen. Europa spreekt van producten met een faam. Zulke producten zijn dan meestal ingeburgerd door traditionele naamgeving, vorm, gebruiken, …

Traditionele streekproducten worden op ambachtelijke wijze vervaardigd. Het label legt evenwel geen verbod op voor het gebruik van kunstmest en synthetische pesticiden, additieven of genetisch gemanipuleerde organismen.

Streekproduct is geen sociaal label. Het label houdt geen rekening met de arbeidsomstandigheden. Producenten krijgen geen minimumprijs voor hun producten of fair trade premie. Het label besteedt geen aandacht aan dierenwelzijn.

Hoog tijd voor een culinaire ontdekkingstocht langs buitengewone vleeswaren, lokale bieren, traditioneel geteelde groenten, nostalgische snoepjes en fruitige verrassingen.