GELEZEN: MINDER UITGEVEN IN DE SUPERMARKT

Houd je smartphone op zak. Hierdoor geef je minder uit. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Bath onder zo’n driehonderd consumenten.

De universiteit gaf honderden klanten bij vier Zweedse supermarktketens een bril waarmee hun oogbewegingen werden gevolgd. Daarna werden de kastickets van de klanten vergeleken. Mensen die regelmatig op hun telefoon keken gaven zo’n 41,40 euro uit, tegen 29,30 euro voor klanten die dit niet deden.

We bewegen ons in een lager tempo doorheen de supermarkt als we met onze smartphone bezig zijn. Langer in de winkel staat gelijk aan meer besteden. We bekijken hierdoor ook meer producten. Extra prikkels zorgen er ook voor dat we meer kopen.

Dat het gebruik van je smartphone leidt tot meer aankopen ligt overigens niet aan die telefoon zelf. Het mechanisme dat hiervoor verantwoordelijk is blijkt afleiding te zijn.

Niet alleen je smartphone zorgt voor meer afleiding, blijkt ook uit het Britse onderzoek. De onderzoekers ontdekten namelijk ook dat mensen die samen shoppen meer geld uitgeven. Wie in zijn eentje boodschappen doet, geeft gemiddeld minder uit.

Tot slot nog goed nieuws. Een smartphone helpt wel om te weerstaan aan impulsaankopen aan de kassa. Toch met een boodschappenlijstje op je smartphone.