VEILIG IN DE ZON

Enthousiast smeren met zonnecrème is de juiste reflex. Bruin verdwijnt, de schade blijft. Wij zochten de schaduw op want veilig zonnen is meer dan smeren alleen.

UVA is de boosdoener op vlak van huidveroudering (A = Ageing). Het broertje UVB zorgt voor dat bruine kleur maar doen je helaas ook verbranden (B = burning). Een ander negatief effect van UVB’s is dat de cellen die je huid donkerder doen kleuren (pigmentcellen/melanocyten) in de war kunnen geraken en daardoor net extra pigment beginnen produceren. Dit zorgt voor hyperpigmentatie, beter bekend als pigmentvlekken. In het slechtste geval veroorzaakt het ook melanomen: kwaadaardige moedervlekken en synoniem van huidkanker.

Tot zover de theorie. Vermijd directe blootstelling aan de zon wanneer de zon het sterkst is, meestal tussen 11:00 en 15:00. Dit kan echter langer zijn afhankelijk van waar je bent.

Koop zonnecrème met de juiste beschermingsfactor, dit in functie van je huidtype. De beschermingsfactor wordt aangeduid met Sun Protection Factor (SPF) op de verpakking.

Huidtype Aanbevolen factor
Zeer lichte, melkwitte huid en veel sproetenKies factor 30 of meer
Bleke huid en redelijk wat sproetenKies een zonnecrème met factor 15 tot 25
Licht getinte huid en weinig of geen sproetenKies factor 15
Donkere huidEen lage beschermingsfactor is voldoende

Geen enkele zonnecrème biedt volledige bescherming. Gebruik nooit zonnecrèmes om je blootstelling aan de zon te verlengen. Gebruik zonnecrèmes met zowel UVA- als UVB-filters. Smeer rijkelijk ruim 30 minuten vóór je blootstelling aan de zon. Smeer elke 2-3 uur opnieuw. Vergeet gevoelige plekken zoals lippen en oren niet.

Zoek de schaduw op tijdens de uren met de meest intense UV-straling. Hou ook in de schaduw rekening met de weerkaatsing van UV-stralen door de omgeving die de UV-straling doen toenemen, zoals van het water, zand of sneeuw.

Draag beschermende kledij die je armen en benen bedekken. Draag een hoed met een brede rand, om je gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV.

Onderzoek je huid regelmatig. Let op of moedervlekken veranderen (qua kleur, vorm of grootte) en of er nieuwe verschijnen. In geval van twijfel: raadpleeg je arts.

Denk er aan: van zodra de zon opkomt: schaduw, shirt en smeren.