DE NIEUWE BLAUWE ZAK

In grote delen van Oost- en West-Vlaanderen staat ze reeds buiten. De vernieuwde blauwe vuilniszak voor plastic-, metaal- en drankverpakkingen (PMD). Tegen 2021 moet het hele land overgestapt zijn.

Je hebt er ongetwijfeld al iets over gehoord, in sommige steden en gemeenten mogen er meer verpakkingen in de blauwe PMD-zak. Ontdek hier wanneer de nieuwe blauwe zak in jouw gemeente komt.

De PMD-zak werd meer dan 20 jaar geleden ingevoerd. Door gebruikte verpakkingen selectief in te zamelen, kunnen ze gerecycleerd en opnieuw ingezet worden als grondstof. Dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen is het vandaag de dag mogelijk om meer plastic verpakkingen te recycleren dan vroeger.

In de ‘oude’ blauwe zak mogen alleen blikjes, brikken, petflessen en flacons. In de nieuwe, verruimde versie mogen vrijwel alle plasticverpakkingen: dus ook botervlootjes, yoghurtpotjes, folie, zakjes … Dat maakt het sorteren een stuk gemakkelijker.

Mogen er nog steeds niet in: verpakkingen met een kindveilige sluiting, verpakkingen van gevaarlijke afvalstoffen, piepschuim of verpakkingen met een grotere inhoud dan acht liter.

Wist je dat…

…er jaarlijks bijna 17 kg PMD per persoon verdwijnt in de restafvalzak? Je kan dus gemakkelijk heel wat geld uitspraken door de sorteerregels nog eens door te nemen. Je portemonnee en het milieu zullen je dankbaar zijn!

Meer info: www.denieuweblauwezak.be