NIEUWE MOBIELE TARIEVEN

Vanaf vandaag is bellen en sms’en vanuit België naar een ander EU-land goedkoper.

De Europese Unie voert vanaf vandaag een maximumtarief in van 19 cent per minuut voor het telefoneren vanop een vaste lijn of gsm naar een ander land van de Europese Unie.

Een sms naar elders in de Unie kost nu nog hoogstens 6 cent. Dit maximumtarief is de prijs zonder btw. Inclusief btw gaat het om respectievelijk 22 en 7 cent.

De roamingtarieven waren al in 2017 afgeschaft. Bellen, sms’en of surfen in het buitenland is nu al niet meer duurder dan in België. Van hieruit bellen naar een ander lidstaat viel echter niet onder deze regeling. Dat had soms hallucinante gevolgen, waardoor het bijvoorbeeld goedkoper was voor Belgen om vanaf Nederland naar Polen te bellen dan vanuit België zelf.

Het prijsplafond geldt alleen voor individuele gebruikers, niet voor bedrijven. Die laatste groep geniet nu al vaak van voordelige pakketten. De tarieven gelden in de 28 EU-landen – het Verenigd Koninkrijk incluis dus – en binnenkort ook in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.