Bij frietjes, kroketjes, een stukje vlees of rauwe groentjes, mayonaise past bij zowat elk gerecht. Wil je een iets gezondere versie van dit populaire sausje? Maak dan eens zelf je mayonaise! Naturel of gepimpt met kruiden: er zijn oneindig veel mogelijkheden.
Ingrediënten
  • 1 ei
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel azijn of citroensap
  • 1 eetlepel lauw water
  • 250 ml olie (bijvoorbeeld maisolie of zonnebloemolie) 
  • Peper en zout naar smaak
  • Eventueel: (verse) kruiden om je mayonaise te pimpen (bijvoorbeeld basilicum, pepertjes, currypoeder…)
  • Hoge kom of maatbeker
  • Staafmixer
Bereiding
  • Doe het ei samen met de mosterd, het azijn of citroensap en het water in je kom.
  • Zet de staafmixer over het eigeel en zet de mixer aan op de laagste stand.
  • Giet langzaam de olie bij het mengsel terwijl je de staafmixer zachtjes omhoog trekt. 
  • Giet olie bij het mengsel totdat de mayonaise de juiste dikte heeft.
  • Kruid de mayonaise met peper en zout naar smaak.
  • Indien gewenst voeg je nu de (verse) kruiden toe en mix je het geheel nog even door. (Op de foto werd er verse basilicum en een half pepertje toegevoegd aan de mayonaise.)
  • Doe de mayonaise in een afsluitbaar potje. Zo kan je het tot een week bewaren in de koelkast.
  • Smakelijk!