VERGELIJK ZICHTREKENINGEN

 

Via een nieuwe online tool kun je zelf nagaan wat de goedkoopste zichtrekening is voor jouw behoeften. De tool werd ontwikkeld door de financiële toezichthouder FSMA en is te vinden op wikifin.be.

Via onze zichtrekening, soms betaalrekening genoemd, gebeuren de dagelijkse financiële verrichtingen.

Elke zichtrekening heeft een eigen uniek nummer, volgens een internationaal afgesproken systeem: het IBAN-rekeningnummer (International Bank Account Number). De rekeninguittreksels geven een overzicht van alle verrichtingen (inkomsten en uitgaven) en tonen jouw meest recente rekeningstand.

Met de vergelijkingstool zichtrekeningen kan je binnen enkele minuten ontdekken welke zichtrekeningen het meest gepast voor jou zijn rekening houdend met jouw profiel.

De tool bevat informatie van 21 Belgische banken. Zij moeten de kosten van hun zichtrekeningen overmaken aan de FSMA zodat deze de site up-to-date kan houden. Uit de tool blijkt dat de kosten voor een zichtrekening aanzienlijk kunnen verschillen.

Een elektronisch profiel zonder kredietkaart kost gemiddeld 21,40 euro per jaar, terwijl de gemiddelde kost van een traditioneel profiel met kredietkaart oploopt tot 45,80 euro. De tarieven van de verschillende zichtrekeningen van de 21 Belgische banken variëren tussen 0 en 240 euro.

In de tool kan je onder meer aangeven of en hoeveel debet-, krediet- en prepaidkaarten nodig zijn, hoeveel geldopnames je per maand plant en of er nog uittreksels per post verstuurd moeten worden. Dat levert vervolgens een klassement op van de verschillende zichtrekeningen. Met de tool kan je vervolgens tot vijf verschillende rekeningen verder met elkaar vergelijken.