COLUMN: EEN GROTE DAG

Het is feest vandaag! De voorbije dagen duikt overal rood op in het straatbeeld. De Kleur van de liefde. Alles waait over. Ook de grootste koopjesjacht ter wereld op 11 november. Niet omwille van Sint-Maarten. De Chinese Singles Day is de oorzaak.

Chinezen bestellen op deze Guanggun Jie, vrijgezellendag of  光棍节, online tot 10 keer meer dan op een ‘gewone’ dag . 1 miljard yuan, ongeveer 130 miljoen euro, in 2 minuten. Verkoopcijfers om van te duizelen. Wereldwijd werd vorig jaar 2,5 keer meer verkocht dan op Cyber Monday, de grootste online shoppingdag in de Verenigde Staten. De meest commerciële dag ter wereld is een anti-Valentijnsdag. Ongetwijfeld eindigen ook een record aantal vrijgezellen Singles Day met een rood getinte bankrekening.

Mijn bakker gooit vandaag zijn ondernemingszin en puur vakmanschap in de strijd. Een raamsticker, Valentijn met boog en daarbovenop hartjes en pijlen. Vurige Valentijnstaartjes met witte chocolade en frambozen. Hartige Valentijnmuffins met een romige chococrème als topping. Wat een smaak- en liefdevol assortiment in vergelijking met de traditionele Sint-Maartenskoeken. Ik verklaar vandaag mijn liefde voor eerlijke handel. Gewapend met (h)eerlijke fair trade liefdespralines trek ik vol zelfvertrouwen naar huis. De authentieke vullingen met karamel, hazelnootpraliné en amandelen zijn een schot in de roos. Op de valreep aan het thuisfront enkele dagen zonder beeld en klank vermeden.

Liever elke dag Valentijn? Geen paniek. Naast de priester/bisschop Valentinus uit 269 bestaan nog heel wat andere Valentijns. Sint-Valentijn van Viterbo, Valentijn van Raetia, ook van Passau genoemd. Valentinus van Rostrenen, Valentinus van Tongeren, Valentinus van Trier en Valentin de Berriocha. We mogen uiteraard de vrouwelijke heilige Valentina van Caesarea niet vergeten. Tot slot kan je op 11 november Valentijn van Ravenna vieren.

In 2018 bezochten we met ons gezin de Westhoek. Eén van de belangrijkste fronten tijdens de ‘Groote Oorlog’. We hielden halt aan De Menenpoort en het In Flanders Field Museum in Ieper, Hill 60 in Zillebeke en Tyne Cot Cemetery in Passendale. Tijdens de terugrit tikte mijn oudste zoon voorzichtig op mijn schouder. “Papa, 11 november, dat is toch een grote dag hé, een dag om nooit meer te vergeten.”