GEZONDERE WINKELKAR

Gezondere producten kiezen in één oogopslag? Dankzij de Nutri-Score is dit een fluitje van een cent. Wij gingen Nutri-punten scoren in onze supermarkt.

De Nutri-Score werd vorige zomer in ons land ingevoerd. Het voedingslabel toont op  eenvoudige wijze de voedingswaarde van een voedingsproduct. Vijf letters,  A (beste score), over B, C en D tot E (slechtste score), en vijf kleuren. Een product met een donkergroene A is zeer gezond, een product met een donkerrode F eet je beter niet, of toch zo weinig mogelijk. Heerlijk helder. Meer moet dat niet zijn.

Wetenschappelijk onderzoek over de invloed van voedingslabels op onze voedselkeuze en eetgedrag heeft aangetoond dat we hierdoor gezondere voedingsmiddelen kopen. De totale hoeveelheid calorieën die we opnemen verandert hierdoor echter niet. Andere soorten labels dan de nutri-score doen het niet beter.

Onze zoektocht in de supermarkt leert dat de Nutri-Score terug te vinden is op verwerkte voedingswaren en op (non-alcoholische) dranken. Producenten kiezen zelf of ze het voedingslabel op hun product willen aanbrengen, want de nutri-score is niet verplicht in België. Enkele distributeurs en producenten (Delhaize, Colruyt group, Carrefour, Danone) zijn al gestart met de weergave van Nutri-Score op verpakkingen, op hun websites en/of via apps. 

Positief aan dit voedingslabel is dat het een product globaal beoordeelt. Zowel de ongezonde voedingsstoffen en -middelen worden meegenomen (zoals de totale suikers, verzadigde vetzuren, zout en calorieën/energie), maar ook de positieve zoals fruit, groenten, vezels en eiwitten.

Ons besluit? Gebruik de Nutri-Score om producten uit dezelfde categorie te vergelijken en een gezondere keuze te maken . Handig om bewerkte producten met toevoeging van suiker, zout, vet (koekjes, snacks, …) en samengestelde producten (kant-en-klare maaltijden) te vergelijken.