LAAT JE NIET VOLGEN

Onze privacy haalde dit week meermaals het nieuws. Maandag 28 januari trapten we de week af met ‘Data Privacy Day’. Wij checkten zelf hoeveel gegevens we lekken en hoe we onze privacy beter kunnen beschermen.

Op 28 januari staan we traditiegetrouw stil bij het onderwerp ‘privacy’. Op die datum werd in 1981 het allereerste verdrag met betrekking tot regelgeving rondom privacy in Europa ondertekend. Inmiddels zijn we vele verdragen verder, en is het thema actueler dan ooit.

Wij laten ons, net zoals de meesten andere consumenten, helaas op de voet volgen door allerlei commerciële organisaties. Doordat we surfen zonder adblocker, kunnen allerlei bedrijven zien welke webpagina’s we bezoeken. AdBlockers zijn advertentie blokkerende programma’s of extensies voor browsers als Google Chrome, Safari en Firefox of mobiele besturingssystemen als iOS van Apple. Ze blokkeren daarnaast ook vervelende pop-ups. Websites zonder advertenties laden een stuk sneller. Je hebt ook minder last van virussen die zich vaak verstoppen in advertenties.

We vergeten vaak uit te loggen bij Google en Facebook, waardoor deze bedrijven ons kunnen blijven volgen op andere websites.

Apps verzamelen meer gegevens dan noodzakelijk om goed te werken. In de toekomst denken we beter 2 keer na voor we een app installeren waarvan we de gebruiksvoorwaarden niet terugvinden.

Doordat we onze localisatie-functie (eenvoudig gezegd, de ‘GPS’ van ons toestel) niet uitschakelen, kunnen de makers van onze apps volgen op welke plaatsen we zijn geweest en waar we ons nu bevinden. Satellieten, wifi-netwerken en mobiele netwerken maken dit mogelijk.

Let op, bij sommige toestellen moet je 2 keer de gps uitzetten. 1 keer bij de instellingen voor apps en 1 keer bij de instellingen van de camera van je telefoon. Als je de gps van de camera niet uitzet, dan komen er automatisch gps-coördinaten op je foto. Hierdoor kunnen websites zoals Facebook en Google+ achterhalen waar een bepaalde foto is genomen wanneer je een foto op zo’n website zet.

Tot slot hebben we enkels apps die we nooit gebruiken. Hoog tijd om ze te verwijderen. Zo zijn we 100% zeker dat deze apps geen informatie meer over ons verzamelen.