Karnemelkstampers: deze Vlaamse winterse klassieker heeft heel wat voor- en tegenstanders. De voorstanders helpen we graag op weg met dit eenvoudige receptje. Het gepocheerde eitje kan je perfect vervangen door een spiegelei of zachtgekookt ei. Je kan uiteraard ook garnalen, spekjes of gerookte zalm toevoegen om het volledig naar eigen smaak te maken.
Ingrediënten (voor 4 personen)
  • 1 liter karnemelk (meer of minder kan, naar eigen smaak)
  • 1 kg bloemige aardappelen 
  • 4 eieren
  • 4 plakjes jonge kaas
  • Azijn
  • Bakboter
  • Zout
  • Peper
Bereiding
Karnemelkstampers

  • Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappelen af en doe ze opnieuw in de pot. 
  • Voeg een klontje boter, wat zout en peper toe en giet er wat karnemelk bij.
  • Stamp de aardappelen tot puree en voeg er karnemelk aan toe naar eigen smaak tot de puree voor jou de juiste dikte heeft.
  • Laat nog even doorkoken, roer af toe zodat de puree niet aanbakt.

Gepocheerd eitje

  • Breng water aan de kook in een ruime (en zo hoog mogelijke) pot.
  • Voeg er een goede scheut azijn aan toe.
  • Breek de eieren elk in een apart kommetje of tas.
  • Eens het water kookt, roer je tot er een draaikolk ontstaat.
  • Laat hier voorzichtig een eitje in glijden en laat het gedurende 3 minuten garen op een zacht vuurtje.
  • Herhaal dit voor alle eieren.

Serveren

  • Neem een diep bord en leg er een plakje jonge kaas in.
  • Schep de karnemelkstampers over de kaas.
  • Leg het eitje hier bovenop.
  • Werk af met wat (zee)zout.
  • Smakelijk!