ENERGIELABELS

Energielabels krijgen een opfrisbeurt en worden beter leesbaar. Wij zochten uit wat er in 2019 verandert.

Alle huishoudapparaten zoals ijskasten, wasmachines, lampen en ovens hebben een energielabel.  Hierdoor zien we in één oogopslag hoe zuinig het toestel is ten opzichte van vergelijkbare apparaten.

Het energielabel is sinds 1995 verplicht in Europa om het energiegebruik te verminderen. Hoe zuiniger een apparaat is, hoe beter voor het milieu én onze portemonnee

Wat verandert er aan de energielabels?
De ‘+’-klassen die zijn toegevoegd naarmate de technologie vorderde, verdwijnen. Wat overblijft, is de bestaande indeling van klasse A (het zuinigst) tot G (het energieverslindendst).

Verder voorziet de nieuwe regelgeving een vernieuwde Europese database voor huishoudtoestellen. De fabrikanten moeten hiervoor de gegevens verstrekken.

Wat zijn de voordelen?
Met het opgefriste energielabel wil Europa ons helpen om…

• beter te kiezen: het etiket is eenvoudiger en duidelijker. 

Wist je dat er een verbruiksverschil van 20% is tussen A+ en A++? En dat geldt voor elke +!

• beter te vergelijken: met de nieuwe Europese database kunnen we de energie-efficiëntie van alle apparaten vergelijken.

• zuinigere toestellen te verkrijgen: de klassering ligt niet vast. De eisen worden naar boven toe bijgesteld zodra 30% van de apparaten op de markt van klasse A is, of zodra 50% van de toestellen klasse A of B heeft. De klassen worden bovendien om de 10 jaar herbekeken. Zo worden fabrikanten gepusht om nóg energiezuinigere producten aan te bieden.

• minder te betalen: de nieuwe klassen A en B zijn veel strenger. Een toestel dat vandaag klasse A+++ heeft, krijgt binnenkort klasse C en wordt daardoor veel minder aantrekkelijk voor de consument. Voor de fabrikanten zal dit een reden zijn om hun prijzen te verlagen.

Hoe verloopt deze verandering in de praktijk?
In eerste instantie worden het oude en het nieuwe etiket naast elkaar weergegeven om ons aan de nieuwe classificatie te laten wennen.

Het nieuwe etiket treedt gefaseerd in werking, afhankelijk van het type apparaat:
• 2019: wasmachines, vaatwassers, tv’s, koelkasten, lampen en was-droogcombinaties;
• 2025: ovens, airconditioners, wasdrogers, dampkappen en gespecialiseerde koeltoestellen;
• 2030: boilers en verwarmingstoestellen.

En wat met stofzuigers?
Die staan niet op het lijstje omdat een fabrikant beroep heeft aangetekend bij het Europees Gerechtshof, met de claim dat de performancetests de reële gebruiksomstandigheden niet goed weergeven. Deze fabrikant heeft van het Gerecht gelijk gekregen. Dit heeft echter geen impact op de invoer van het nieuwe etiket voor andere apparaten.