FEESTMAALTIJD

Wij serveren enkele tips voor een budgetvriendelijke feestmaaltijd. Smakelijk.

Sta je straks zelf achter de kookpotten? Wees niet te streng voor jezelf en geniet! Kies voor gerechten die je al eens met succes hebt klaargemaakt. Bescheidenheid siert. Een mooi en eenvoudig driegangenmenu is meer dan prima.

Goede voorbereiding is veel waard
De grootste besparingen doe je niet tijdens het winkelen, maar vooraf. Aanbiedingen vergelijken levert je ook heel wat inspiratie op. Ga met een goed voorbereid boodschappenlijstje op pad.

Hapjes

Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Ga voor zelfgemaakte hapjes. Beleg een vel kant-en-klaar bladerdeeg met gemalen kaas, gebakken vleesrestjes (spek!) of gekookte hamblokjes. Oprollen, in schijfjes snijden, de oven in en je hebt zalige hapjes! Kinderen en moeilijke eters zijn dol op zelfgemaakte mini-pizza’s.

Vlees en gevogelte
Voldoende en lekker vlees op tafel zetten, vraagt altijd wat puzzelwerk. Het is verleidelijk om kant-en-klare filetstukken te kopen. Reken even mee en doe je voordeel. De prijs van 1 kilo kalkoenfilet komt (ongeveer) overeen met de prijs van een volledige jonge kalkoen! Daarvoor heb je ongeveer 3 kilo vlees. Het borstvlees serveer je als feestmaaltijd, de billen en vleugels steek je in de diepvries om later te gebruiken en van het karkas maak je een geurige bouillon. Dezelfde regel kun je toepassen op kip, eend, fazant en ander feestelijk wild en gevogelte. Kant-en-klaar is makkelijk, maar altijd duurder.

Restjes

  • Verwerk overschotten van groenten de volgende dag in een groentepuree of groentesoep. Ook restjes van kip, kalkoen of vis kunnen perfect bij de soep gevoegd worden.
  • Maak met overgebleven groenten en/of aardappelen een lekkere salade met blokjes ham, kaas of kip.
  • Gebruik restjes verse groenten zoals bloemkool, komkommer of tomaat als tussendoortje, eventueel met een dipsausje.
  • Bak overgebleven gekookte aardappelen voor de volgende maaltijd op of maak er puree van.
  • Verwerk overrijpe vruchten in een vruchtenmoes of smoothie.
  • Verwerk overschotten van vlees of vis tot een slaatje om op de boterham te smeren.
  • Bereid een lekkere ovenschotel met restjes aardappel, groenten, vlees of vis.
  • Verwerk winterse groenten zoals kool, spruitjes, rapen met prei en wortelen tot een lekkere hutsepot.