OP REIS MET JE FAVORIETE SERIE

Een betalend abonnement op digitale muziek, filmdiensten een sportzender of filmkanaal? Geniet op reis in een ander EU-land van je favoriete muziek of series.

Dankzij de Europese regels over grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten is het mogelijk om ook op reis in een ander EU-land te genieten van je favoriete muziek of series.  Voorwaarde is dat je tijdelijk in het buitenland verblijft.

Goed om weten: Gebruik je een gratis digitaal abonnement dan mag de aanbieder zelf kiezen of hij de dienst wil aanbieden in het buitenland.

Sinds het afschaffen van de roamingtarieven in de EU, betaal je voor jouw dataverbruik in Europa niet meer dan thuis. Dat is dus mooi meegenomen als je in een ander EU-land gebruik wil maken van je digitale abonnementen en wil streamen of downloaden. Maar opgelet: sommige telecomproviders passen een ‘beleid van redelijk gebruik’ toe. Informeer je hierover bij jouw operator.

Verplichtingen voor de aanbieder
De aanbieder moet zich aan een aantal voorwaarden houden:

• Hij moet de dienst op dezelfde manier aanbieden als in de lidstaat waar je het abonnement hebt afgesloten.
• Hij moet dezelfde inhoud, dezelfde reeks, hetzelfde aantal toestellen, hetzelfde aantal gebruikers en dezelfde functionaliteiten aanbieden.
• Hij mag je hierbij geen extra kosten aanrekenen!

Enkele voorbeelden

Je hebt een betalend abonnement op Netflix, Spotify of op een live-streamingsdienst van sportevenementen?

Als je tijdelijk in een ander EU-land verblijft, heb je toegang tot jouw digitale abonnementen. Het serie-, film- en muziekaanbod is hetzelfde als in België. Verder zal Netflix of Spotify je hiervoor geen extra kosten aanrekenen. Ook jouw favoriete sportwedstrijden kun je elders in Europa volgen.

Andere voorbeelden zijn: Apple Music, iTunes, Deezer, Amazon Prime Video, UniversCiné, Stievie Premium, Yelo Play, HBO now, …