GROEPSAANKOOP VOOR ENERGIE

Zijn groepsaankopen voor energie echt voordeliger?

Samen staan we sterker: dat is het principe achter groepsaankopen voor energie. Hierbij doet een groep consumenten, die werden samengebracht via een vereniging, bedrijf of gemeente, een offerteoproep bij verschillende energieleveranciers. De leverancier die de beste prijzen biedt, haalt de offerte en dus ook de klanten binnen.

Wat zijn de voordelen van een energiegroepsaankoop?

Het tarief

Via een groepsaankoop voor energie kunnen de consumenten de leveranciers in zekere mate onder druk zetten en een voordeliger tarief bekomen

Het gemak

Wie meedoet met een groepsaankoop voor energie hoeft zelf geen opzoekwerk te doen of formaliteiten te vervullen, want de organisator van de groepsaankoop zorgt voor alles.

Niet alleen maar voordelen

De prijs die door de leveranciers wordt berekend, is gebaseerd op een gemiddeld verbruik. Wijkt jouw verbruik daar sterk van af? Dan is het waarschijnlijk interessanter om een tarief te onderhandelen dat is aangepast aan jouw situatie.

Slechts een beperkt aantal leveranciers antwoordt op de offerteoproepen voor groepsaankopen. Het is dus niet noodzakelijk de meest interessante leverancier die wordt geselecteerd.

Van energieleverancier veranderen is vandaag heel eenvoudig: enkele klikken of een telefoontje en een handtekening volstaan. De wet verplicht de nieuwe leverancier om daarvoor het nodige te doen. Je moet jouw contract met je oude leverancier dus nooit zelf verbreken en je hoeft geen enkele verantwoording af te leggen.

In welke gevallen zijn groepsaankopen interessant?

Geen tijd om zelf prijzen te vergelijken? Dan kan een groepsaankoop een goede oplossing zijn. Weet echter dat je misschien niet het meest voordelige aanbod voor jouw situatie krijgt. Dit bleek uit een studie van de federale energieregulator CREG.

Groepsaankopen kunnen  interessant zijn voor de aankoop van complexe producten zoals zonnepanelen.

Wist je trouwens dat je niet verplicht bent om het contract dat uiteindelijk werd geselecteerd bij de offerteoproep, af te sluiten wanneer je bent ingeschreven voor een groepsaankoop? Vergelijk dus zeker de voorgestelde tarieven met de tarieven op de markt en gebruik hiervoor de V-test van de Vreg.