INDIVIDUEEL PENSIOENSPAREN

Als je geld in een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering stort, biedt de fiscus je een niet-verwaarloosbaar belastingvoordeel. Sinds dit jaar bedraagt dit voordeel 25 % of 30 % afhankelijk van het bedrag dat je stort. Ontdek hier welk bedrag je best stort.

Vanaf 2018 (aanslagjaar 2019) kan je meer sparen in het kader van de pensioenspaarregeling:

• Ofwel stort je tot 960 euro en geniet je een belastingvermindering van 30 %,  dit is 288 euro als je 960 euro stort.
• Ofwel stort je tussen 960 euro en 1.230 euro en bedraagt je belastingvoordeel slechts 25 % van het gestorte bedrag, dit is 307,5 euro als je 1.230 euro stort.

Opgepast met de fiscale behandeling: als je meer dan 960 euro maar minder dan 1.152 euro stort, ligt je belastingvoordeel lager dan wanneer je maar 960 euro zou storten, omdat het belastingvoordeel dan van 30 % naar 25 % daalt.

Een voorbeeld:

• Als je 960 euro stort, bedraagt je belastingvoordeel 288 euro (30 % van 960 euro).
• Als je 1.000 euro stort, bedraagt je belastingvoordeel slechts 250 euro (25 % van 1.000 euro).

Als je echter 1.152 euro of meer stort, bedraagt je belastingvoordeel 288 euro (25 % van 1.152 euro) of meer. Je belastingvoordeel wordt dan interessanter en op lange termijn spaar je meer geld uit.

Opgelet:

• Als je voor het plafond van 1.230 euro kiest, moet je daarvoor jaarlijks formeel je voorafgaand en expliciet akkoord geven aan je tussenpersoon. Doe je dat niet, dan wordt elk gestort bedrag boven 960 euro automatisch teruggestort. Je kan het bedrag dat je wil storten, dus jaarlijks herzien in functie van je situatie.
• Zodra je 60 wordt, heft de fiscus een belasting van 8 % op het totale bedrag van je pensioensparen.

Drie tips:

• Bepaal je beleggersprofiel en je pensioenspaartraject in functie van je leeftijd en het bedrag dat je kan opzijleggen.
• Nog een handigheidje: jaarlijks 1.230 euro sparen in plaats van 960 euro is fiscaal aantrekkelijk na je 60ste verjaardag. Die stortingen geven je immers nog steeds recht op belastingvermindering, maar er wordt geen belasting op ingehouden. Het jaar waarin je 60 wordt, wacht je het best tot na je verjaardag om de storting te doen. Zo vermijd je dat het bedrag dat je dat jaar stort, wordt belast.
• Vergeet niet om vóór het einde van het jaar een storting te verrichten om van het belastingvoordeel te kunnen genieten!