OVER & UIT MET GEOBLOCKING

Vandaag treedt de verordening in werking die een einde maakt aan geoblocking in de hele Europese Unie. We leggen uit waarom dit goed nieuws is.

Geoblocking staat voor alle beperkingen die opgelegd worden door online winkels op basis van nationaliteit, woonplaats of de plaats van je internetverbinding.

Als je online shopt, word je nu vaak automatisch omgeleid naar de nationale versie van de website waarop je wil winkelen. Vaak gelden daar ook specifieke prijzen, die in het ene land hoger kunnen liggen dan in het andere. Europa wil nu dat consumenten ook van die verschillen kunnen gebruikmaken in hun voordeel. Winkeliers moeten ook betaalmiddelen uit andere EU-staten accepteren en consumenten moeten zich kunnen registreren op een website uit een andere EU-staat zonder dat ze er wonen.

Voor consumenten moet dit betekenen dat fysieke goederen (zoals nieuwe elektronica), online diensten (zoals websitehosting) en entertainment­diensten (zoals pretparkkaartjes) gemakkelijker online kunnen worden aangekocht in andere EU-landen.

Zo zal een Belgische familie pretparktickets kunnen kopen op een Spaanse website, als die daar goedkoper zijn. Of zal je online gemakkelijk een radio kunnen kopen in Duitsland, als die daar goedkoper is.
Toch gelden de nieuwe regels niet voor alles wat je online koopt. Zo geldt het voorlopig niet voor diensten met auteursrechtelijke bescherming (zoals streamen van muziek en verhandelen van e-books). Ook audiovisuele diensten (zoals Netflix of andere video­streaming­diensten) komen nu nog niet in aanmerking, maar Europa wil over twee jaar herbekijken of ook die diensten mee opgenomen kunnen worden.

Bovendien zal in tegenstelling tot prijsdiscriminatie, prijsdifferentiatie wel nog worden toegelaten. Producenten en handelaars zullen nog steeds verschillende prijzen voor specifieke groepen mogen aanrekenen. Zo kunnen studenten en vroege boekers bijvoorbeeld nog steeds een voordeliger tarief genieten.

Tot slot kunnen handelaars ook niet verplicht worden de aangekochte goederen of diensten ook daadwerkelijk te leveren in een andere lidstaat. Wie wil profiteren van een voordelige prijs in een ander EU-land, moet er rekening mee houden dat hij de aangekochte goederen misschien zelf moet gaan ophalen…