STOP DE VERSPILLING

Van al het voedsel dat we kopen, gooien we gemiddeld een derde weg. Met enkele eenvoudige tips roepen we deze enorme voedselverspilling een halt toe.

Stel je voor dat je thuis komt van de winkel met drie zakken boodschappen en dat je er onmiddellijk één in de vuilbak gooit. Je gezinsleden verklaren je gek. Maar we doen het allemaal. Niet onmiddellijk, maar toch.

Thuis minder voedsel verspillen, begint bij het beter plannen en organiseren van maaltijden. Maak een keer per week een momentje vrij om de maaltijden van de komende week te overschouwen. Plan per maaltijd wanneer je de benodigde ingrediënten zal aankopen en plan voldoende tijd in om deze te bereiden, bepaal met hoeveel mensen je rond de tafel zal zitten en ga na of een restje de volgende dag gemakkelijk kan verwerkt worden in bijvoorbeeld soep of een stoofpotje.

Niet alles valt te voorspellen en in te plannen. Laat daarom een dagje ruimte voor een kliekjesdag , een onverwacht etentje buitenshuis en die onweerstaanbare zin in afhaalchinees.

Reorganiseer je koelkast. Net gekochte producten zet je telkens achter het voedsel dat al langer in de koelkast zit. Sluit de verpakkingen van kaas en yoghurt goed af. Stop fruit en groenten in de laden waar hun vochtgehalte beter bewaard blijft. Haal het geopende brik melk uit het vakje in de deur, waar ze warm wordt telkens de koelkast open gaat en zet ze achterop de onderste plank waar ze koud en dus langer goed blijft.

“Een gezin kan door minder eten weg te gooien elk jaar tot 1.750 euro besparen”

Als je eten over hebt, zorg dan dat het snel afkoelt voor je het in de koelkast zet. Je kan de pan bijvoorbeeld in koud water zetten. Restjes gekookt eten bewaar je ongeveer drie dagen, in de vriezer bewaren ze drie maanden.

23% van wat we als consument weggooien bestaat uit brood en banket. Brood bewaar je op kamertemperatuur en in de originele zak. Brood kan je ook (eventueel in kleine porties) invriezen. 

Zijn de voedselrestjes echt niet meer eetbaar? Misschien zijn ze nog geschikt voor de kippen.