KIJK UIT

Let op voor websites die namaak verkopen. Dit jaar werden door de FOD Economie reeds 1.079 websites offline gehaald die namaak verkopen. 

Websites die namaak verkopen zien er steeds professioneler uit en hanteren steeds vaker normale prijzen. 

Namaakwebsites bieden vooral namaakluxeproducten aan zoals schoenen, kledij, lederwaren, juwelen, en horloges. Ze maken misbruik van bekende merknamen om bezoekers naar deze websites te lokken via advertenties op sociale media. Als je via deze sites iets koopt, krijg je soms andere producten geleverd. Vaak worden de pakketjes tegengehouden bij de douane.

Er bestaan ook websites die namaakcosmetica en –medicijnen aanbieden. Deze producten werken meestal niet en kunnen gevaarlijke stoffen bevatten. Kopen op namaakwebsites kan dus je portemonnee en je gezondheid schaden.

Verlopen domeinnamen worden opgekocht en gekoppeld aan webshops met namaakgoederen. Vaak vergeten handelaars de domeinnaam van hun website te verlengen. De domeinnaam wordt opgekocht door oplichters en gekoppeld aan een webshop met namaakgoederen. Een nietsvermoedende klant die naar de website surft, wordt doorgestuurd naar de webshop met namaakgoederen.

– Controleer de contactgegevens van de onderneming. Elke webshop moet deze vermelden, maar een namaakwebsite heeft meestal alleen maar een contactformulier of e-mailadres. Als je nergens informatie vindt over het bedrijf dat achter de website zit, koop je er beter niets.

–  Ga op zoek naar ervaringen van andere consumenten met die website.

– Bekijk de website grondig. Oogt de website niet zo professioneel als je mag verwachten van een bekend merk, wees dan extra waakzaam.

Consumenten en ondernemingen kunnen namaak en websites die namaak verkopen melden op het Meldpunt van de federale overheid meldpunt.belgie.be