DE BUDGETCOACH SPREEKT!

Met de slogan ‘Oeveel ist?’ trekt de budgetcoach van OCMW Brugge voor het derde jaar op rij naar de middelbare scholen in de stad. We laten de budgetcoach aan het woord.

Het voorbije schooljaar trokken we met de workshop ‘Straks jij, je eigen budget op een rij!’ naar 13 Brugse secundaire scholen. Tijdens 45 praktijkgerichte sessies maakten we 747 laatstejaarsstudenten bewust van wat het leven kost. Dat is een verdubbeling in vergelijking met schooljaar 2016-2017. Verbaast het u dat we daar trots op zijn?

Als we in het opzet slaagden, dan is het dankzij de inzet en steun van verschillende mensen. Oké, ik ben ‘de coach’ en verschijn in mijn eentje voor de klas. Maar dat lukt alleen omdat ik op een professioneel team van (OCMW)-collega’s mag terugvallen. Inhoudelijk hebben we de workshop, na de reeks in schooljaar 2016-2017, herwerkt en meer flexibel gemaakt. We geven ze nu op maat van de deelnemende klassen, met verschillende accenten.

De rode draad doorheen de workshop is en blijft het budgetplan. Daarnaast polsen we naar de financiële openheid van de ouders over gezinsinkomsten en –uitgaven. Bij het grootste deel van de studenten blijken geldzaken thuis een immens taboe. Dat is jammer, want hoe jonger je de kroost informeert, hoe sterker ze later financieel op hun benen staan. Wanneer het budgetplan in de workshop klaar is, zie ik iedere keer dezelfde reacties. Gefrons. Schouders die zakken. “Komen er nog kosten?”, luidt het vanuit de klas. “Jawel, we zijn halfweg”, antwoord ik daar consequent op.

De balans van de budgetplannen varieert van licht tot heel erg negatief. Enkelingen met een positief resultaat glunderen van trots, de anderen zien het somber. Dat is het moment waarop je als coach ingrijpt en zegt: geen paniek, dit is een workshop. Een wake-up call. De herkansingen liggen voor je neus, het is aan jou om ze te grijpen.

We hebben de workshop ‘Straks jij, je eigen budget op een rij!’ voor dit schooljaar in een nieuw jasje gestopt en koppelen ze aan de knowhow die we al verzamelden. We hopen dat het de Brugse scholen motiveert om ons (opnieuw) uit te nodigen.

Meer info: