E5, E10, B7 & LPG

Vanaf 12 oktober tanken we anders. Diesel, Euro 95 en Euro 98 verdwijnen. Wat komt er in de plaats en hoe voorkom je vergissingen aan de pomp?

We kennen ze als groene of gele labels met benamingen als Super 98, Super 95 E10 en Diesel. Op 12 oktober worden de identificatie-etiketten voor brandstoffen in de hele EU uniform, zowel in benaming als kleur. Zwarte belettering op een witte achtergrond wordt de regel voor alle etiketten.

Waarom deze verandering?

De Europese Unie wil consumenten helpen bij de keuze van de geschikte brandstof voor hun voertuig in de hele EU, vooral met het oog op de invoering van nieuwe brandstoffen.

De nieuwe etiketten worden dus gebruikt in de 28 lidstaten van de EU, alsook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije.

Wat verandert er?
Er bestaan specifieke etiketsjablonen voor benzinebrandstoffen (een cirkel), dieselbrandstoffen (een vierkant) en gasvormige brandstoffen (een ruit).

In België zullen de vier meest gebruikte brandstoffen, benzine 98 en 95 E10, diesel en lpg, als volgt worden afgebeeld:

291625-242-18-image_newsroom_Fuel_labels_NL-22140e-large-1538552636

In geval van twijfel over het type brandstof dat je moet gebruiken, neem je best contact op met je garagist.

Waar vinden we de nieuwe etiketten?
De nieuwe etiketten zullen op verschillende plaatsen te zien zijn:

•op nieuwe voertuigen (op de markt gebracht of ingeschreven vanaf 12 oktober 2018), in de nabijheid van de tankdop, en in de gebruiksaanwijzing;

•in tankstations, op de pomp en op het brandstofpistool;

•bij autodealers.

Goede reis!