VERGELIJK JE RIJK

In de supermarkt kan je er niet naast kijken: buitenkans, voordeelpack, laatste kans… De promotieborden omsingelen je! Zijn grote verpakkingen goedkoper? Wij deden een kleine steekproef! 

Met onze rekenmachine in de hand liepen we een namiddag rond in een Brugse supermarkt. We vonden heel wat artikelen die in verschillende verpakkingen en formaten worden verkocht. Deze kleine steekproef werd uitgevoerd op 9 maart 2018 waardoor de prijsvoorbeelden ondertussen gewijzigd kunnen zijn.

Insectenspray

Insectenspray

Om prijzen te vergelijken, kijken we naar de prijs per eenheid. De meeste winkels vermelden de eenheidsprijs op de prijskaartjes. In bovenstaand voorbeeld staat de eenheidsprijs in het digitale display linksonder. Bij deze insectenspray (€ 5,39 voor één insectenspray) doen we slechts 3 eurocent winst indien we een ‘Promo Pack’ (€ 10,75 voor 2 insectensprays) kopen.

Vlekkenverwijderaar

Vanish.jpg

In tegenstelling tot de insectenspray, is er bij deze vlekkenverwijderaar wel een opmerkelijk verschil. Indien we een pot van 470 gram kopen, betalen we € 17,55 per kilo. Kopen we een pot van 1,05 kilo, betalen we € 14,47 per kilo. Dat is een verschil van ruim € 3. Er staat een rode ‘promo’-vermelding op het digitale display. Misschien is er op een ander moment een minder groot verschil merkbaar tussen beide hoeveelheden.

Afwasmiddel

Dreft

Bij dit afwasmiddel zien we iets opmerkelijk. We vergeleken drie formaten en zagen hierbij dat de kleinste fles de duurste prijs per liter had, maar vooral dat de middelgrote fles voordeliger was dan de grootste fles. De middelgrote fles van 820 ml kost je € 3,48 per liter, tegenover € 5,14 per liter voor een fles van 640 ml en € 4,18 per liter voor een fles van 1430 ml.

Conclusie

Na tientallen producten vergeleken te hebben, kunnen we algemeen stellen dat grote(re) verpakkingen vaak voordeliger zijn dan kleine hoeveelheden. Dit is echter niet altijd het geval! Ook is het verschil soms verwaarloosbaar. De prijs per eenheid (liter, kilogram…) vergelijken is de boodschap.

Vergelijk je rijk, maar enkel bij producten die je effectief gebruikt.