PREE VOOR ONZE KADEE

“Mag ik zakgeld?” Een vraag die je niet zo snel kan beantwoorden. Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop reikt (groot)ouders tips aan over kinderen en geld. Wij legden ons oor te luisteren tijdens een webinar.

We vallen meteen met de deur in huis, zakgeld geven is zinvol. We onthouden dat lang sparen meer waarde heeft dan éénmaal een groot bedrag ontvangen. We delen de tips van Marijke Bisschop daarom met mondjesmaat.

Zakgeld leert jongeren zelfstandig zijn. Ze ontdekken het verschil tussen wat wel en niet kan. Het is een nuttig financieel opvoedingsmiddel. Er vroeg aan beginnen is de boodschap.

Van zodra kinderen kunnen rekenen is het oefenen geblazen. Je hoeft niet onmiddellijk zakgeld te geven. Leer hen vooral kennis maken met geld. Jonge kinderen weten nog niet zo goed waar geld vandaan komt.

Ga je dit weekend met je (klein)kinderen naar de bakker? Bespreek vooraf eerst wat een brood kost. Laat hen contant betalen in de winkel. Zo leren ze de kost van dagelijkse dingen beter inschatten.

Kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, komen later minder vaak in de financiële problemen. Waar wacht je nog op?