GELEZEN: GRENSSHOPPEN

Merkproducten worden in Belgische supermarkten alsmaar duurder dan in de buurlanden. Loont het de moeite om de grens over te steken?

In 2017 betaalden we voor identieke producten gemiddeld 13,4 % meer in de supermarkt dan in Duitsland, 12,9 % meer dan in Nederland en 9,1 % meer dan in Frankrijk. We kunnen dus stellen dat België gemiddeld duurder is voor zowat alles wat je in de winkel vindt. Dat blijkt uit het jaarverslag 2017 van het Prijzenobservatorium.

Er zijn verschillende factoren die de hogere prijzen in ons land verklaren. Zo zijn de prijzen en aankoopvoorwaarden voor de Belgische supermarkten minder gunstig dan in de buurlanden. Onder andere territoriale leveringsbeperkingen en de kleine omvang van ons land maken dat onze supermarkten minder goede aankoopprijzen kunnen onderhandelen.

Peter Van Herreweghe, directeur van het Prijzenobservatorium

273541-prijsniveau NL-ce8eb8-original-1519740137

Als je niet te ver van de grens woont valt grensshoppen te overwegen. Kijk goed uit want het geldt niet voor alle producten. Vergelijk met de Belgische prijzen. Tot slot: toeristische centra net over de grens zijn vaak duurder dan de winkelcentra in buitenlandse steden. Goede reis en vergeet je extra transportkosten niet in rekening te brengen.