LAAT JE NIET VANGEN

Opgepast voor (jonge) geldezels! Balken doen ze niet, strafbare feiten plegen wel. Leen nooit je rekening of bankkaart uit aan anderen. 

Criminelen werven geldezels via internet, e-mail, chat, brief, telefoon of in het uitgangsleven. Concreet leent een geldezel zijn bankkaart uit aan criminelen of schrijft hij voor hen geld over naar andere rekeningen, vaak in het buitenland. Fraudeurs richten hun pijlen meestal op jongeren die graag een centje bijverdienen of personen die zich in een precaire financiële situatie bevinden.

Een geldezel is er zich vaak niet van bewust dat hij zelf criminele feiten aan het plegen is en dus strafbaar is. Een geldezel is namelijk een belangrijke tussenschakel voor criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel en internetoplichterij.

Je kan strafrechtelijk vervolgd worden, zowel via een geldboete als een celstraf. Ook kan je bankrekening mogelijks opgezegd worden. 

Het is dan ook belangrijk je bewust te zijn van de gevaren. Denk je dat jij in de val getrapt bent van een fraudeur? Contacteer dan zo snel mogelijk je bank en de politie.

Meer informatie over geldezels is terug te vinden op www.safeinternetbanking.be.

Het campagnemateriaal van Europol is hier te bekijken.