RONDZWERVEN

Ontdek het ABC van roaming, Engels voor rondzwerven. Volg onze gids, houd het hoofd koel en de kosten binnen de perken. Overal ter wereld!

ROAMING

Roaming is wanneer je telefoon een buitenlands gsm-netwerk gebruikt.

Surfen, bellen en sms’en binnen de ganse Europese Unie (EU). Sedert 12 juni  2017 is dit net zoals thuis. Het kost je niks extra meer! Je moet er zelf helemaal niets voor doen.

Binnen de EU gaan je gebruikte belminuten, sms’en en data gewoon van je bundel. Ga je boven je inbegrepen verbruik? Dan worden dezelfde tarieven aangerekend als in België. Oproepen ontvangen in de EU is helemaal gratis.

OPGELET

Voor bellen vanuit België naar een EU-land zijn echter de internationale tarieven geldig. Raadpleeg de tarieven van je operator.

Bel of sms je vanuit of naar een land buiten de EU-zone? Daarvoor betaal je wel de roamingtarieven. Dat geldt ook voor surfen buiten die zone.

DE EUROPESE UNIE (EU)

De Europese Unie, ook wel afgekort tot EU, is een vereniging van Europese landen die willen samenwerken met de economie. De EU is niet hetzelfde als Europa! 

Verwarrend allemaal? Alle EU-landen in alfabetische volgorde: Bulgarije, Cyprus (behalve Turkse deel en neutrale VN-zone), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Frans Guyana, Guadeloupe, Réunion, Martinique, Mayotte en het Franse gedeelte van Sint-Maarten), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje en Canarische Eilanden, Tsjechië, Vaticaan, Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar), Monaco en Zweden. Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein.

In Zwitserland, Andorra, Isle of Man, Jersey, Guernsey en alle andere niet-EU-landen betaal je dus wel voor roaming.

ROAMINGKOSTEN VERMIJDEN

Zet dataroaming op je gsm uit. Dat kan op je toestel bij instellingen. Zo vermijd je alleen roamingkosten voor mobiel surfen. Het werkt niet voor bellen en sms’en.

Je gsm verbindt normaal gezien altijd met het netwerk met het beste bereik. Ben je in de EU-zone, maar in de buurt van een niet-EU-land? Dan kan het dat je gsm verbindt met een netwerk van dat niet-EU-land. Zo kan het dat je in de Europa toch belt, sms’t en surft tegen de roamingtarieven.

Telkens wanneer je gsm verbinding maakt met een nieuw buitenlands netwerk, krijg je een sms van je operator. Daarin staat of je belt, sms’t en surft tegen de roamingtarieven (als er tarieven in de sms staan) of tegen dezelfde tarieven als thuis. Rondzwerven maar!