OMDAT JE GELD TELT

Financiële educatie in een notendop volgens CEBUD, het Centrum voor budgetadvies- en onderzoek. Tijdens De week van het geld trakteren wij met hapjes uit onze zelfgemaakte publicatie “Straks jij, je eigen budget op een rij!” Zin in meer? Ontdek hier de volledige publicatie.

→ Maak jongeren bewust van de gevaren van groepsdruk, de risico’s van onverantwoord geld besteden, de misleiding en verleiding van reclame.

→ Oefen het lezen van facturen en rekeninguittreksels, het ordenen van administratie, internetbankieren, het maken van een budgetplan, het invullen van een budgetagenda.

→ Praat met kinderen en jongeren over omgaan met geld: vraag hen welke bezorgdheden of vragen zij hebben, aangepast aan hun leeftijd.

→ Betrek experten in de lessen: vraag een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting om met jongeren in gesprek te gaan over geld besteden, armoede en schulden.

→ Houd rekening met de verschillende situaties waarin leerlingen zich bevinden: € 100 is voor de ene leerling een normaal bedrag om aan nieuwe schoenen uit te geven, voor een andere leerling is het misschien een budget voor drie paar nieuwe schoenen.

→ Evalueer lesprogramma’s tot slot op hun effectiviteit: zo kunnen we in kaart brengen welke aanpak het ‘best’ werkt en hoe nieuwe programma’s vorm moeten krijgen.