KAKEIBO

Maak kennis met kakeibo, spreek uit als kah-keh-boh, een jarenoude Japanse methode om te besparen. Kakeibo betekent zoveel als “een schrift om je uitgaven bij te houden”. Budgetteren op Japanse wijze.

SPAREN

Kakeibo is de Japanse kunst van het leren sparen. Deze oude techniek, uitgevonden in 1904, is hier bekend geworden door het boek ‘Kakeibo: The Japanese Art of Saving Money’. Binnenkort volgt een Nederlandstalige versie van dit boek.

STRAK BUDGETPLAN

Het idee is vrij simpel: aan het begin van elke maand maak je een strak budgetplan. Noteer nauwgezet je budgettaire voornemens: alles wat je de komende maand wenst uit te geven. Geen cent meer. Bedenk hierbij een actieplan om je (spaar)targets te halen.

Om je te helpen, zijn er vier vragen die je jezelf moet stellen: hoeveel geld heb je, hoeveel geld wil je graag aan de kant zetten, hoeveel geef je eigenlijk uit en hoe kun je daarin verbeteren?  

VIER CATEGORIEËN

Je uitgaven verdeel je over de volgende vier categorieën: 

– Overleven: huisvesting, voeding, gezondheid…
Optioneel: kledij, restaurantbezoek…
Cultuur:  boeken, optredens, dagblad…
Extra: uitzonderlijke en onvoorziene uitgaven zoals een herstelling…

img_0020.jpg

DE AFREKENING

Op het einde van iedere maand maak je de afrekening. Je bekijkt wat goed is gegaan en onderzoekt waar het beter kan.

ONZE MENING OVER KAKEIBO?

Wij probeerden kakeibo zelf eens uit. Je begint vanuit een leeg schriftje en maakt zelf je eigen schema op. Een tijdrovend en ‘creatief’ werkje, maar wel leuk om te doen! Door alles met de hand te noteren, sta je wat langer stil bij je kosten en uitgaven. Hierdoor word je bewuster van je budget en dat is altijd een goede zaak.

Wil je zelf de kakeibo-kunst uitproberen? Google is je vriend! Je vind er een hele hoop voorbeelden.

Kakeibo.jpg