LUISTER NAAR MENSEN, LEER VAN HEN

Charlotte De Bruyckere uit Gent is 19 en staat financieel op eigen benen. Ze beschrijft wat het met haar (jonge) leven heeft gedaan en hoe moeilijk het soms is om de eindjes aan elkaar te knopen.
Tijdens De week van het geld trakteren wij met hapjes uit onze zelfgemaakte publicatie “Straks jij, je eigen budget op een rij!” Zin in meer? Ontdek hier de volledige publicatie.

“Hoe ik het ervaarde, om als achttienjarige financieel op mijn eigen benen te staan? Ik doe het al een poos en besef dat alle begin moeilijk is, ook al heb je een goede thuis gehad. 

Veel jongeren onderschatten wat het leven kost. Ze denken dat ze besef hebben van geld. Ik dacht het eigenlijk ook… tot de eerste facturen in de bus vielen. Ze bleven komen en er waren avonden dat ik niet at, omdat er geen centen waren om eten te kopen. Op zulke momenten begin je te denken. Je vraagt je af wat je moet doen om het probleem op te lossen. 

Het antwoord was – in mijn geval – keihard gaan werken. Ik heb het gedaan. Beetje bij beetje rolden de centen binnen, kon ik vaste kosten betalen, ging het ietsje beter. Ik dacht op dat moment vaak dat ik me best wel wat meer kon permitteren. Maar eigenlijk was dat niet zo. Er komen altijd wel onverwachte kosten op de proppen: de dokter, een busabonnement, een raadpleging bij de dierenarts voor mijn hond. Het houdt eigenlijk nooit op. 

Of ik met vrienden, familie en klasgenoten over geldzaken spreek? Op de moeilijkste momenten zat ik alles tot in de details uit te rekenen. Nu ik een jaar alleen woon, gebeurt dat soms nog. Wanneer ik krap zat, moest ik soms geld lenen van vrienden en klasgenoten: dan moet je er wel over praten. Maar de mensen hadden het grootste respect voor me en hielpen me. De maand erna kon ik weer even naar adem happen: een nieuw begin, elke keer weer.

Op school lees en hoor je wel geregeld over geldzaken. In de winkel van mijn ouders ook. Als je tenslotte naar een job zoekt, polsen ze al eens naar je financiële situatie. Als het moeite kost om op eigen benen te staan, kun je tips krijgen om de eindjes aan elkaar te knopen. 

Weet je, er zijn heel wat jongeren die werk en school combineren via deeltijds onderwijs. Ze doen het om een inkomen te hebben en tegelijk nog verder te kunnen studeren, wanneer ze er alleen voor staan. Het is loodzwaar, maar het is de enige manier om de kosten te kunnen betalen en een diploma te halen: een hele klus. Ik spreek uit ervaring.

Mijn advies voor jongeren? Luister naar mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Leer eruit. Maak een plan: hoe je alles gaat aanpakken en hoe je je centen gaat beheren. Het is moeilijker dan het lijkt.”