COLUMN: ECHIICHTHYS VIPERA

Fier als een gieter loopt mijn oudste zoon de woonkamer rond. In zijn linkerhand een speelgoed smartphone. Het resultaat van enkele minuten hengelen op de kermis. De favoriete attractie van vele kinderen. Altijd prijs: 7 eendjes voor 5 euro. Met zijn rechterhand weert hij zijn kleine broertje af. De decibels halen het echter van de fysieke kracht. Kleine broer zet het fier op een lopen. Wat is het toch fijn als je kinderen goed samenspelen.

Phishing en vishing, ook elke dag prijs. Gemiddeld 10 Belgen eindigen hun dag met een lege bankrekening. Geplunderd door gehaaide internetcriminelen. Ze houden van onze pincodes, wachtwoorden en kredietkaartgegevens. We staan bekend als Bourgondiërs, het land van friet, bier en chocolade. Criminelen voelen zich hier als een vis in het water. 

Er komt net een e-mail binnen dat mijn Apple-account geblokkeerd is. Ik fileer dit bericht vakkundig tot op de graat. Via een link kom ik op een website terecht waar men vraagt mijn inloggegevens in te vullen. Dit zaakje stinkt, ik merk helemaal geen zilte en frisse geur. Ik zet mijn onderzoek verder. Platte ogen met een doorschijnend laagje. Een doffe huid en kieuwen met een grijsachtige tint. Nee, ik laat me niet beetnemen. Dit is zeker bedorven vis. Ik verwijs het bericht van Apple naar de prullenbak. 

Ken je trouwens de pieterman? In onze streken bestaan er twee soorten: de kleine Echiichthys vipera en de grote Trachinus draco. Een pieterman draagt echte gifstekels, op de rug en op de kieuwdeksels. Holle stekels waarin een toxisch slijm wordt afgescheiden. Wanneer in de zomer het water opwarmt, trekken de pietermannen massaal vanuit het Kanaal noordwaarts.  Iedere zomer halen ze het nieuws: “Gevaarlijke stekels verwonden strandbezoeker”. Als je geprikt wordt, voel je een hevige, brandende pijn rond de steekplaats. Bedenk dat je meer filet hebt per kilo pieterman, en dat de prijs een derde bedraagt van die van tong… Moraal: bestel nooit tong in filets, koop pieterman en wees voorzichtig als je blootsvoets langs de waterlijn van de kust stapt.