COLUMN: OVENSCHOTEL

Eind januari kwam de meteropnemer van netbeheerder Eandis langs. Een tweejaarlijkse traditie. Niemand anders, behalve de goede Sint misschien, komt en gaat zo bliksemsnel. Even de garagepoort op en neer. Nog voor je het goed en wel beseft zijn de meterstanden opgenomen.

De elektriciteitsteller blijft genadeloos verder draaien. Er zit vaart achter. Welke energieverslinder is aan het werk? De halogeenlampen hebben alvast plaats gemaakt voor zuinige led lampen. Gedaan met vingers verbranden aan de armatuur en een fikse energiebesparing er bovenop. Vanaf 1 september 2018 dooft de Europese commissie de halogeenlamp definitief. Enkel lampen die een A of B energielabel scoren blijven op de markt.

Een aangename geur van gesmolten kaas bereikt de garage. Dat is het natuurlijk: de oven(schotel)! Ik schakel de energievreter, nog voor het einde van de bereidingstijd, uit. De kaas pruttelt rustig verder.

Een spannende periode breekt aan. De meterstanden zijn geregistreerd, ongeduldig wachten maar. Binnenkort volgt de (digitale) afrekening. Wat wordt het: bijbetalen of terugkrijgen? Als budgetbewuste verbruiker heb ik vorig jaar mijn energieleveranciers opnieuw gekozen op basis van de resultaten van de V-test. Energiecontracten vergelijken op een objectieve manier. In enkele muisklikken opnieuw tot enkele honderden euro’s bespaard.

De Vlaamse overheid start in 2019 met de stapsgewijze invoering van digitale energiemeters in Vlaanderen. Hoog tijd om binnenkort definitief afscheid te nemen van de meteropnemer. Gelukkig kan ik vanaf dan op elk moment mijn elektriciteit- en aardgasverbruik zelf opvolgen. De netbeheerder kijkt vanop afstand mee.

Ik schrijf me straks nog in voor de groepsaankoop 100% groene energie van de provincie West-Vlaanderen, maar eerst toch volop genieten van de ovenschotel!