NEE TEGEN VERSPILLING

TEN MINSTE HOUDBAAR TOT

We kunnen voedselverspilling verminderen als we bewuster omgaan met de twee verschillende houdbaarheidsdatums die we op voedselverpakkingen terugvinden.

Bij de vermelding ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) kan de kwaliteit van het product na deze datum achteruitgaan maar is het nog steeds geschikt voor gebruik.

Bovendien kun je in de meeste warenhuizen een flinke korting bekomen op producten die op de dag van aankoop de ‘ten minste houdbaar tot’ datum hebben bereikt.

TE GEBRUIKEN TOT (EN NIET LANGER)

Lees je op de verpakking ‘te gebruiken tot’ (TGT) dan kun je het product tot en met deze datum veilig gebruiken.

Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven maar je kunt er wel ziek van worden.

GEEN HOUDBAARHEIDSDATUM VERPLICHT

Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij geen houdbaarheidsdatum verplicht is.

Voorbeelden hiervan zijn: verse groenten en fruit, vers brood, suiker, azijn, keukenzout en kauwgom.

Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten houden.

c3